Greutatea ideală este greutatea la care vă simțiți bine cu voi înșivă, înțeleasă ca trup și minte. Din acest motiv, este o valoare foarte subiectivă, care variază de la o persoană la alta.
Ea poate fi calculată cu ajutorul diferitelor instrumente care iau în considerare diverși parametri, cum ar fi indicele de masă corporală, constituția, înălțimea și sexul.
Diferit este cazul greutății de fitness, care este mai standardizată și se obține cu ajutorul indicelui de masă corporală și a unui tabel recomandat de OMS. De aici se poate face o primă analiză, evaluând dacă cineva este subponderal, normal sau supraponderal.
A ști doar greutatea ideală sau greutatea ideală nu este însă un lucru bun. Pentru a atinge și a menține o greutate echilibrată și o stare de sănătate constantă, drumul presupune diete sănătoase, activitate fizică regulată și sfaturi de specialitate pe care să te bazezi.
Care este greutatea ideală
Greutatea ideală, cunoscută și sub denumirea de greutate fiziologică, reprezintă greutatea pe care o persoană ar trebui să o aibă pentru a se simți bine atât fizic, cât și psihic și pentru a evita apariția anumitor boli legate de obezitate sau subponderabilitate. Este o cifră obiectivă și nu subiectivă, deoarece este dată de studii efectuate de medici pe persoane din întreaga lume.
Practic, este un punct de referință care trebuie comparat cu greutatea ta reală pentru a stabili dacă ești supraponderal, normal sau subponderal.
Calculul greutății ideale se poate face cu diverse instrumente, iar rezultatul este dat de un set de parametri, printre care morfologia, sexul, structura osoasă, greutatea și înălțimea.
Pe scurt, este un rezultat care este foarte aproape de realitate, dar nu chiar atât de aproape. Există, de fapt, parametri, cum ar fi stilul de viață și obiceiurile alimentare, care influențează foarte mult rezultatul, dar pe care formulele matematice nu îi iau încă în considerare.
Acestea fiind spuse, este ușor de înțeles că nu poate exista o greutate ideală care să se potrivească tuturor, așa că nu are rost să ne comparăm propria greutate cu cea a unei alte persoane.
Ce este greutatea de fitness
Deși sunt folosite ca sinonime, greutatea de fitness este diferită de greutatea ideală. Aceasta indică condiția fizică în care cineva se simte cel mai bine, iar calculul matematic pentru a obține rezultatul se face folosind indicele de masă corporală, înălțimea și greutatea.
Pentru comoditate, calculul poate fi rezumat în tabele recunoscute de OMS și oferă o distincție între bărbați și femei, deoarece există o diferență obiectivă între cele două corpuri ale acestora.
Împreună cu tabelele, trebuie introdusă valoarea obținută prin calcularea indicelui de masă corporală (IMC).
Măsurarea IMC
Indicele de masă corporală sau IMC este parametrul care indică raportul dintre greutatea dumneavoastră și înălțimea dumneavoastră.
Acesta nu măsoară grăsimea corporală, dar, datorită valorii sale numerice, este posibil să se determine dacă aveți o greutate mai mult sau mai puțin normală. Formula de calcul este foarte simplă:
De ce este important să vă cunoașteți greutatea ideală și greutatea de fitness?
Calcularea greutății ideale și a greutății de fitness poate fi importantă pentru a face o estimare orientativă a stării dumneavoastră de sănătate și pentru a determina dacă greutatea dumneavoastră poate fi un factor de risc pentru boli cardiovasculare, diabet, colesterol și multe altele.
Valoarea obținută poate ajuta la realizarea unei evaluări inițiale, dar nu trebuie uitat că aceștia sunt indicatori aproximativi, care se bazează pe date statistice.
Ei nu iau în considerare anumiți parametri, cum ar fi obiceiurile alimentare, stilul de viață și constituția.
Astfel, o persoană deosebit de musculoasă, care are o înălțime de 170 cm și cântărește 70 kg, s-ar putea dovedi supraponderală, chiar dacă silueta sa este mai mult musculară decât grasă.
Din acest motiv, fie vă mulțumiți cu un rezultat dat de o formulă statistică, fie vă bazați pe profesioniști precum nutriționiști, dieteticieni și instructori de fitness certificați pentru a vă oferi o imagine mai completă.
Datorită acestora, este posibil să obțineți valori suplimentare și să adăugați parametri la calculul final, cum ar fi procentul de masă grasă și de masă slabă.