Purificarea este importantă în fiecare anotimp. Atât în timpul sezonului rece – poate după sărbători -, cât și în timpul sezonului „primăvară-vară”.
În timpul iernii este firesc să mâncăm mai mult, dar acest lucru nu trebuie să devină o regulă: dacă nu aveți un stil de viață sănătos și dacă aveți lăcomii frecvente, organismul dumneavoastră suferă un stres care se manifestă adesea prin oboseală, balonare și epuizare.
‘Mâncatul în exces, de fapt – explică doctorul Piretta (nutriționist la SISA) -, mai ales dacă este determinat de aportul unei cantități mari de zaharuri și calorii, tinde să stimuleze creșterea insulinei și depunerea de grăsimi în organismul nostru’.
Ce sunt alimentele purificatoare
Soluția este de a reechilibra, printr-o alimentație sănătoasă, stresul calorico-oxidativ la care ne supunem organismul. Și să-l ajutăm să se purifice în fiecare zi, alegând alimentele potrivite.
În plus, împotriva umflăturilor, da la alimentele diuretice, cele bogate în apă și sărace în sare, în special anumite tipuri de fructe și legume, cum ar fi feniculul și dovleceii.
Pentru a le spori efectul diuretic, este indicat să fierbeți legumele pentru ca sărurile minerale să fie eliminate, dispersându-se în apa de gătit. Și apoi să se ia lichidul, fie sub formă de bulion de legume, fie sub formă de infuzie. Bineînțeles, acest sfat se aplică doar dacă sunteți în căutarea unui efect diuretic. Sărurile minerale sunt, de fapt, o componentă esențială a unei alimentații sănătoase, așa că este important să nu le dispersați, decât în situații specifice.
Așadar, topul celor mai bune zece alimente depurative!
Aceste alimente te vor ajuta să te repui în formă pe dinăuntru și pe dinafară, acționând direct asupra ficatului și rinichilor: încearcă-le și vei avea o piele mai frumoasă și mai sănătoasă, vei dormi mai bine și te vei trezi cu un zâmbet frumos!
Pentru a spori beneficiile și pentru a-ți ajuta organismul să se curețe, nu uita că este important să bei și multă apă (cel puțin 1,5 litri pe zi), să te odihnești mult și să faci sport… pentru a fi în formă maximă.
Purificați-vă: Descoperiți primele zece alimente depurative
1 – Varza
Broccoli, varza și varza creață fac parte din aceeași familie Brassica. Aceste legume conțin substanțe care s-au dovedit a fi foarte utile în prevenirea cancerului de prostată.
Bogate în fibre, antioxidanți și vitamina C, ele favorizează eliminarea toxinelor.
Varza: aliatul detoxifiant al dietei
Este deosebit de activă la nivelul rinichilor și al intestinelor, favorizând reducerea acidului uric, a trigliceridelor și a colesterolului. Această acțiune directă și rapidă se datorează acidului aspartic, care ajută rinichii să elimine toxinele, și fibrelor, utile pentru a încetini și reduce absorbția zaharurilor și a grăsimilor saturate.
2 – Fasole verde
Fasolea verde este o leguminoasă puțin diferită de celelalte leguminoase prin faptul că conține o cantitate mai mică de proteine și o cantitate foarte mare de apă, în jur de 90%.
Un gram de fasole verde are foarte puține calorii, doar 18, ceea ce le face excelente pentru dietele hipocalorice, nu în ultimul rând pentru că conținutul lor ridicat de fibre le face foarte sățioase. Constituite din peste 90 de grame de apă la 100 g și cu un conținut foarte scăzut de sodiu, aceste leguminoase sunt, de asemenea, diuretice și răcoritoare.
De altfel, ele sunt potrivite și pentru dieta diabeticilor, deoarece au un indice glicemic scăzut și, datorită fibrelor, ajută la prevenirea vârfurilor glicemice.
De asemenea, sunt bogate în potasiu și fibre, au un efect depurativ și ajută la activitatea rinichilor.
3 – Anghinare
Anghinarele au cea mai mare cantitate de fibre din lumea legumelor, până la 5 grame. Este vorba de fibre solubile, care joacă un rol foarte important în menținerea unui nivel scăzut al colesterolului și al glicemiei.
Acest lucru face ca anghinarea să fie o fibră extrem de utilă pentru tulburările metabolice, dar nu numai.
De asemenea, conține o substanță numită cinarină, care pare să joace un rol important în protejarea celulelor hepatice.
Cynarina este substanța care conferă anghinarei gustul lor amar deosebit și mai multe beneficii. Este un polifenol care stimulează producția de bilă, facilitând astfel digestia grăsimilor, și ajută rinichii și ficatul în eliminarea toxinelor.
Cu toate acestea, beneficiile sale se diminuează foarte mult odată cu gătitul, motiv pentru care este de preferat să consumați anghinarea crudă sau gătită la aburi. Conținutul ridicat de fibre asigură o bună funcționare a intestinului, limitând sau eliminând episoadele de constipație.
De asemenea, favorizează diureza, datorită conținutului ridicat de potasiu și apă.
4 – Sparanghelul pentru purificare
Dintre legume, sparanghelul este alimentul cu cel mai mare conținut de proteine – 4%. Conține, de asemenea, multe fibre și apă și este, prin urmare, foarte util pentru îmbunătățirea funcției renale și pentru a se purifica.
Proprietățile diuretice ale sparanghelului depind de conținutul său ridicat de asparagină și potasiu. Aceste legume sunt, prin urmare, utile în combaterea retenției de lichide și a celulitei și sunt incluse pe bună dreptate în diete, deoarece au și un efect „dezumflant” asupra abdomenului. Efectul pare să fie potențat atunci când sunt consumate împreună cu pătrunjel.
Datorită prezenței abundente a unui aminoacid numit arginină, sparanghelul este foarte eficient în eliminarea moleculelor toxice, cum ar fi amoniacul, facilitând astfel funcționarea ficatului și a rinichilor.
În plus, prezența fibrelor solubile, cum ar fi inulina, face ca sparanghelul consumat în mod regulat să aibă un rol preventiv împotriva cancerului de colon.
5 – Mănâncă praz pentru a te purifica
Cu 29 kcal la 100 de grame, prazul este leguma ideală pentru cei care urmează o dietă de slăbire, grație puterii sale sățioase, a fibrelor și a prezenței mineralelor, care determină acțiunea diuretică și laxativă, atât de mult încât este recomandat în caz de hemoroizi și umflături abdominale.
De altfel, prazul acționează împotriva gazelor intestinale datorită conținutului său de uleiuri esențiale, care contribuie, de asemenea, la procesele digestive.
6 – Mărul
Mărul conține cantități considerabile de fitosteroli și pectină, care regularizează tranzitul intestinal.
Multă apă și o cantitate mare de fibre (inclusiv pectină) fac din măr un fruct foarte sățios, cu un aport caloric de numai 53 kcal la 100 de grame.
Abundența de fibre favorizează, de asemenea, bunăstarea intestinului, stimulând dezvoltarea unei microbiote sănătoase și ajutând la regularizarea funcției acestuia atât în caz de constipație, cât și de diaree.
Fibrele ajută, de asemenea, la controlul nivelului colesterolului rău și al glicemiei. Acest lucru, împreună cu faptul că zaharurile din măr sunt în principal fructoză, care are un indice glicemic scăzut, face ca acest fruct să fie potrivit pentru dieta celor care suferă de diabet.
7 – Lămâia
Lămâia este importantă pentru că, pe lângă faptul că oferă o cantitate bună de acid citric și vitamina C, face ca fierul din carne să fie mai disponibil.
Vitamina C are proprietatea de a-l transforma într-o formă mult mai ușor de absorbit de către intestinele noastre, așa că este o combinație foarte utilă, mai ales pentru persoanele care au deficit de fier.
Datorită vitaminei C și a flavonoidelor, lămâia previne degenerarea celulelor, deoarece „blochează” radicalii liberi.
În acest fel, poate ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer, deoarece protejează ADN-ul celular. Consumul ei în fiecare zi ajută organismul să întărească sistemul imunitar, să se protejeze împotriva bolilor degenerative și să prevină anemia datorită faptului că îmbunătățește biodisponibilitatea fierului conținut în alimente precum carnea.
8 – Usturoiul
Usturoiul este un condiment extrem de important. Este util pentru a da savoare alimentelor, dar are și proprietăți nutritive benefice.
Are un efect antiagregant plachetar, deci favorabil pentru sistemul cardiovascular și tinde să protejeze sistemul imunitar și să țină sub control tensiunea arterială.
9 – Ciulinii
Ciulinii furnizează doar 10 calorii la 100 g, așa că sunt perfecți chiar și în cadrul unei diete, datorită puterii lor mari de sațietate.
Fibrele sunt, de asemenea, foarte utile pentru cei care suferă de constipație, deși cei care suferă de sindromul colonului iritabil ar trebui să fie atenți, deoarece pot crește balonarea intestinală.
Apa și fibrele din cardon nu numai că regularizează tranzitul intestinal, dar țin sub control și nivelul glicemiei (o proprietate utilă pentru cei care au tendința de a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge sau care suferă de diabet).
Aceste legume cu un gust amărui care amintește de anghinare (unii le numesc anghinare sălbatică) favorizează, de asemenea, diureza, stimulează funcția renală și hepatică și ajută ficatul în misiunea sa de a elimina produsele toxice provenite din medicamente sau contaminanți alimentari. Grație, în principal, prezenței unei substanțe numite silibină.
10 – Purificare cu fenicul
Feniculul este depurativ, în principal datorită efectului său stimulator asupra diurezei și a funcției intestinale. Feniculul crud furnizează doar 9 calorii la 100 g, așa că mâncați-l des!
Gustul aromat tipic al feniculului se datorează anetolului, un ulei esențial care are un anumit efect antibacterian și antifungic și care poate stimula pofta de mâncare și secreția gastrică.
Această legumă favorizează o digestie optimă și combate balonarea burții și a stomacului, deoarece descompune fermentarea alimentelor în intestine, prevenind astfel acumularea enervantă de gaze și problemele de flatulență.
Este indicată pentru reducerea durerilor asociate cu sindromul colonului iritabil, deci este cu adevărat un aliat pentru întreaga sferă gastrointestinală.